Големи енергийни компании гарантират, че търсенето на природен газ ще

...
 Големи енергийни компании гарантират, че търсенето на природен газ ще
Коментари Харесай

Петролният бизнес: Природният газ ще съществува и след енергийния преход

 Големи енергийни компании подсигуряват, че търсенето на природен газ ще продължи да се усилва с главозамайваща скорост, подкопавайки предизвестията за ускоряващите се климатични промени, които изискват бърза промяна на посоката на развиване на световната енергетика, предава Ройтерс.
Влиятелни петролни компании като Royal Dutch Shell, BP и Total към този момент се приспособяват към растящата нужда от намиране и потребление на запаси за чиста сила, инвестирайки от ден на ден средства в планове, свързани със слънчевата и вятърна електрическа енергия, електрическите транспортни средства, даже с озеленяването. Въпреки това тези компании към момента виждат петрола и най-много природния газ, минимум замърсяващото течно изкопаемо гориво, да играят все по-значима роля в прехода към чиста сила, защото нуждата от електричество и пластмаса продължава да пораства.

„ Основният бизнес на Shell е и ще бъде най-вече в петролния и газовия бранш “, счита основният изпълнителен шеф на холандската компания Бен ван Бьорден.

До 2035 година Shell чака световното търсене на газ да нараства годишно до 2%, което е повече от два пъти на настоящия растеж на енергийните доставки.

Организация на обединените нации съобщи в отчет по-рано през седмицата, че ограничението на растежа на температурата в международен мащаб до 1,5 градуса по Целзий изисква внезапна, невиждана смяна в метода, по който хората употребяват силата и по който я добиват. Това значи, че до 2050 година силата, която човешката цивилизация употребява, би трябвало да идва на 80% от възобновими енергийни източници. Също по този начин би трябвало да се развие и технологията за хващане на въглеродните излъчвания, която ще редуцира отделяните излъчвания от газовите електроцентрали до 8%.

Не е ясно по какъв начин тъкмо глобалната икономика ще успее да направи тези значими стъпки за опазване на екологичното равновесие.

Днес природният газ съставлява към 22% от световния енергиен микс. Много енергийни компании избират да виждат този запас като част от внезапната смяна към нисковъглеродна стопанска система.

Катар, един от най-големите снабдители на природен газ в света, се готви да форсира добива на полутечен природен газ с към 40% през идващото десетилетие до близо 110 млн. тона за година, очаквайки търсенето на супер охладено гориво да се увеличи изключително при бързо разрастващите се стопански системи като Индия и Китай.

Shell влага повече от всяка друга петролна компания в своите планове за чиста сила, заделяйки сред 1 и 2 милиарда $ годишно за създаване на технологии за възобновими енергийни източници и нисковъглеродна сила.
По публикацията работи: Аспарух Илиев
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР